«Γράφημα… χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 08/10/2017    

«Γράφημα… χρόνου»

“Ελλάς, Ελλάς, τι θα γίνει φίλε μου μ' εμάς, Ελλάς, Ελλάς, μίλα μας και μη μας αγαπάς”**

Το Χρονογράφημα της Κυριακής(8/10/2017), του Νίκου Ανδρείου

 

Κάπου…, στον πλανήτη του ευφάνταστου, υπάρχει ένα "Βασίλειο" που λέγεται Σάλλε. Πρόκειται, για μία μικρή, μα πανέμορφη Χώρα, πλούσια σε Ήλιο, θάλασσα, πρότερο πολιτισμό(!) και ψέμα. Ναι! Ψέμα ∙ γιατί το Σάλλε, είναι ένα ψευτοβασίλειο, με πρώτον, τον εκάστοτε ψευτοβασιλιά του. Έχει δε, για πολίτευμα, την "Περιοδική Βασιλεία". Κάθε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια το πολύ, γίνονται νέες αρχαιρεσίες, για το ποιος θα το ψευτοκυβερνήσει, «παίζοντας» το Βασιλιά. Το μόνο κριτήριο για να γίνει κάποιος Βασιλιάς ή Βασίλισσα του Σάλλε, είναι να πεί, το μεγαλύτερο, δυναμικότερο και πιο επιφαντικό ψέμα, με τον πειστικότερο τρόπο. Οι εκλέκτορες του Σάλλε, αγαπούν φανατικά τους ψεύτες και  υπερβατικά τα ψέματα. Τόσο, που τα πιστεύουν και μετά το θάνατό τους…

Στα 1205, έγιναν εκλογές στο Βασίλειο. Ο προηγούμενος Βασιλιάς, ο Δρεούνπαπα, είχε πεθάνει πρόωρα, έχοντας την ιδέα να μπει σε κλουβί με λιοντάρια. Θεωρώντας ότι μπορεί να τα κάνει φίλους του. Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε, πως ουσιαστικά, βρήκε τον πιο ευήθη τρόπο να αυτοκτονήσει. Γλιτώνοντας από τη γηραιά μαμά του. Εξού και το παρατσούκλι "Μαμμόβλακας" – εκ του Μαμμόθρεπτος-, που του είχαν προσάψει.

Νέος Βασιλιάς, με το πιο τροφαντό και λιπαρό ψέμα - των τελευταίων δεκαετιών -, εκλέχτηκε ο Σηλέξα. Ήταν νέος, σχετικά όμορφος και γοητευτικός. Είχε αυτή την «ιδιότυπη χρυσόσκονη», που κάνει έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει, από τους πολλούς, άλλους  ανθρώπους. Δύο μυστικά, είχαν αποκρυβεί εντέχνως από τους εκλέκτορες του καλύτερου ψεύτη - για Βασιλιά -. Που αν τα ήξεραν, ίσως να είχε γίνει άλλος Ψευτοβασιλιάς. Πρώτον , ο Σηλέξα, ήταν νόθος γιός του Σοναβάλα άρα και έκπτωτος του γενεαλογικού του δένδρου και δεύτερον, είχε ήδη συνωμοτήσει με τον Ηραρμπούφλα και τον Σπάππα – τους δύο έμπιστους φίλους του -, να σκοτώσουν τον Σοναβάλα, πριν μπει στη διαδικασία της εκλογής για το θρόνο. Έτσι ποτέ δε θα μαθευόταν, το πρώτο μυστικό και θα θαβόταν  για πάντα το δεύτερο.

Η νίκη του Σηλέξα και η στέψη σε βασιλιά, ήταν πέρα και πάνω, από  εντυπωσιακή. Μέσα στην αίθουσα του θρόνου, βρίσκονταν όλοι. Λιγοστοί  Φίλοι, προδότες, ολίγοι έντιμοι, ευκαιριστές, παχύδερμα, καρικατούρες, μορφωμένα παγώνια, φραγκόκοτες, φιόγκοι, υποψήφιοι Βασιλείς, γαλιάντρες, μουλωχτοί κ.α.! Όλοι τους φορώντας τα καλά τους, μα κυρίως τα προσωπεία τους, ήταν σαν να λένε από μέσα τους, το ίδιο στιχάκι : “Βασιλιάς και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια ”[…]*

 

*Τέλος Ά μέρους, η συνέχεια στο χρονογράφημα της επόμενης Κυριακής (15/10/2017)

**  Στίχος από το τραγούδι του Σταμάτη Μεσημέρη, «Ελλάς»

Η Παρούσα δημοσίευση προστατεύεται από την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων! Απαγορεύεται η έντυπη αναδημοσίευσή της, συνολικά ή επί μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια του Συντάκτη της. Οποιαδήποτε ηλεκτρονική αναδημοσίευση οφείλει να αναφέρει ρητά το Site-Blog: www.nikosandreios.com και τον εκάστοτε Συντάκτη της δημοσίευσης.