"Συν...Τεχνία λόγου"

Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2018    

"Συν Τεχνία λόγου", μια διαδικτυακή εκπομπή λόγου για την Τέχνη.

Ο Νίκος Ανδρείος συναντά… τον Γιώργο Χρονά

Κατάφορτος από συναισθήματα που προκλήθηκαν και ανακλήθηκαν στη μνήμη μου από: ποιήματα, πεζά & θεατρικά κείμενα, στίχους, ραδιοφωνικές/ τηλεοπτικές εκπομπές και εκδόσεις, πορεύτηκα στο σπίτι του Γιώργου Χρονά. Ο ίδιος αυτό-προσδιορίζει τον εαυτό του ως ποιητή & εκδότη (Εκδόσεις Οδός Πανός – Σιγαρέτα). Για εμένα, ο Χρονάς, είναι κάτι πέρα και πάνω από τις συγκεκριμένες ιδιότητες που επαξίως κατέχει. Είναι ένας "γραφιάς" που έρχεται από το παρελθόν έχοντας στυλωμένο το βλέμμα στο Υπερβατικό μέλλον..., «διαπραγματευόμενος» τις φορτίσεις που προκαλούν έννοιες όπως : Συντροφικότητα, Ανυπαρξία, Μοναξιά, Αποστέρηση, Θάνατος. Εντέλει «Πραγμάτωση εκ του Μηδενός».

–« Αν ο Θεός ή οι Θεοί μου δώσει/δώσουν ένα ποίημα, τότε το γράφω, το αποτυπώνω» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του (στον Δαυίδ Ναχμία). Με αυτό το "Μότο", παραλλάσσοντάς το («Αν ο Θεός μου δώσει αυτήν τη συνάντηση/συνέντευξη, τότε θα γίνει»), του εξέφρασα την επιθυμία μου και με χαρά αποδέχτηκε. Και όχι μόνο δέχτηκε, αλλά με προσκάλεσε και στο σπίτι του για την πραγματοποίησή της, κάτι που εκτιμώ βαθιά.

Μιλήσαμε για εκείνον (παιδικά, εφηβικά,  και ενήλικα χρόνια) , το πολυσχιδές έργο του, τους φίλους του Μιχάλη Κατσαρό, Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Μάνο Χατζηδάκη, Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Τσαρούχη κ.α. .

κ. Χρονά, σας ευχαριστώ…

 


 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:

ΤΙΤΛΟΣ: "Συν…Τεχνία λόγου", μια διαδικτυακή εκπομπή λόγου για την Τέχνη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ - COPYRIGHT C (2018): Νίκος Ανδρείος (www.nikosandreios.com)

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Νίκος Ανδρείος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Βασιλική Θειακούλη, Μηνοδώρα Γαντζία, Έφη Καρακίτσου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΜΟΝΤΑΖ: Μηνοδώρα Γαντζία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΨΗΣ: 18η Ιανουαρίου 2018