«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 04/11/2018    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (4/11/2018), του Νίκου Ανδρείου

«Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά…»*

Έρχεται κάποτε η ώρα, η ευλογημένη ώρα, που πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου. Που πρέπει να χαράξεις νέα σύνορα εντός σου. Που πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Που πρέπει να δεις τη ζωή σαν την πιο αγαπημένη σου ερωμένη, σύντροφο, σύζυγο, αδελφή και Μάνα. Που πρέπει να παραιτηθείς ή να «παραιτηθείς» από ό,τι και όποιους δε σε αγαπά/ουν, δε σε σέβεται/σέβονται και από ό,τι δεν σου ενσταλάζει ανθρωπιά στα σκοτεινά, σκιώδη σημεία της ύπαρξης σου!

Και τότε… μέσα στον οδυρμό, την ενσυναίσθηση, τα συναισθήματα, το ψυχικό σου «πλέγμα» και την αντάρα -σαν του σκαρπέλου στο γρανίτη- λες: «Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά…»

Όσο και αν ο κόσμος μας είναι ζοφερός, αποπνικτικός, «ενάντιος», υποκριτικός, απάνθρωπος, «αυτιστικός», ζηλόφθων και πνιγηρά αδιάφορος ∙ η απάντηση είναι κανείς!

Κανείς δε μπορεί να κυνηγήσει εσένα, εμένα, εμάς και τη Ζωή μας, αν δεν φοβηθούμε, «ασεβώς», τον ίδιο μας τον εαυτό και τα πιστεύω μας.

Είναι: Σαν σε ένα παιγνίδι κλέφτες και αστυνόμους, κάποιος να αρνηθεί να είναι ένα από τα δύο. Σαν μία εξουσία να μην έχει ποιον να εξουσιάσει. Σαν ένας φόβος ή μία φοβία να μη βρίσκει πουθενά -μέσα σου- να «φωλιάσει». Σαν ένα ψέμα να μη μπορεί να γίνει πιστευτό, ούτε από αυτόν που το λέει. Σαν καμία βεβαιότητα να μην είναι αναγκαία από κανέναν. Σαν το οξυγόνο να σου ήταν άγνωστο, ακόμα και αν σε κρατούσε στη Ζωή που δε ζούσες!

Τότε… παραιτείσαι ή «παραιτείσαι» από ό,τι σε κυνηγούσε και αν θες -για πλάκα- το κυνηγάς εσύ!!!

Μόλις… έχεις στείλει στο Διάολο όλα και όλους –να έχει και αυτός ο καψερός λίγη παρέα- και αγκαλιάζεις τη νέα σου Ζωή που δεν την κυνηγά κανείς και τίποτα…

 

Υγ.: Το παρόν Χρονογράφημα, το αφιερώνω στο μικρό Χρηστάκη από την Κυψέλη. Ο παράδεισος ή η κόλαση αρχίζει από δω Χρηστάκη, το νου σου…

 

* Τραγούδι «Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά», Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης