Η εξουσία… ρίχνει τις μάσκες πάντα!

Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2020    

«Γράφημα…χρόνου»

 

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (1/3/2020), του Νίκου Ανδρείου

 

Η εξουσία… ρίχνει τις μάσκες πάντα!

 

Θα ήθελα να γράψω για τις Αλκυονίδες ημέρες… την πραγματική και συμβολική τους σημασία, τη θαλπωρή που πρόσφεραν και προσφέρουν ανά τους Αιώνες, σε αυτό το «ακρωτήρι» του Ήλιου, του Φωτός, του απέραντου γαλάζιου, της πέτρας και της ελιάς, που λέγεται Ελλάς! Θα επιθυμούσα να περιγράψω την ομορφιά που υπάρχει ακόμα και μέσα στο Χειμώνα, καθώς η Φύση και οι άνθρωποι προετοιμάζονται σιγά σιγά για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που βρίσκονται… Ante Portas (Μτφ.: Προ των πυλών). Θα ευχόμουν… τίποτα να μην «σκίαζε» τις ημέρες μας που έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, κλείνοντας το μάτι πονηρά στις νύχτες μας που τώρα πρέπει να γίνουν πιο θελκτικές, ξεκούραστες και αναζωογονητικές αφού… μικραίνουν. Μακάρι να μπορούσα… να είμαι ανάλαφρος, στον -όμορφο- κόσμο μου· ίσως ακόμα… να μπορούσα να κάνω ότι δεν ακούω και δεν καταλαβαίνω...! Ακόμα, ωστόσο και αν τα κατάφερνα, δεν θα ήμουν εγώ… ή ακόμα και αν ήμουν θα έπρεπε πρώτα να κόψω τη γλώσσα μου, τουτέστιν, να σπάσω την πέννα μου και απλά -στη μαλλιαρή- να το βουλώσω!

 

Ε λοιπόν ΟΧΙ…

 

Δεν θα μπορούσατε να βρείτε κυρίες και κύριοι της Κυβερνήσεως πιο ασόβαρη περιστατική αφορμή, από αυτήν της Απόκρεω και του Καρναβαλιού, για να πετάξετε «μεθυσμένοι» -από την εξουσία- κατά γης τις μάσκες σας! Ο «θίασος» σας δεν είναι Sold Out (Μτφ.:κατάμεστος, με πληρωμένα όλα τα εισιτήρια) επειδή «παίζεται» καλά το έργο σας -δεν έχει σημασία αν είναι τραγωδία, φαρσοκωμωδία, δράμα ή επιθεώρηση κλπ.-, αλλά επειδή παραπειστικά παραπλανήσατε τους -πάντοτε… άχρι καιρού- «ανίδεους θεατές» σας. Δεν ήξεραν οι άμοιροι ότι κάποιοι θα καταλήξουν στο Νοσοκομείο: Είτε από «κατασταλτικά εργαλεία» (ρόπαλα, χημικά κλπ.) και μιλώ και για τους διαμαρτυρόμενους και για τους νήσο-νομικούς· είτε από τον Ιο, ελέω της ολιγωρίας σας… που εύχομαι να μην στερήσει καμία ανθρώπινη ζωή -Μακάρι να μην έχουμε ραγδαία αύξηση των νοσούντων, για να μην διαπιστώσουμε την προετοιμασία σας… Εδώ έχουμε ένα τροχαίο και δεν βρίσκεται κρεββάτι...-! Δεν ήξεραν ότι δεν εννοούσατε, σχεδόν τίποτα, από αυτά που λέγατε για το Μεταναστευτικό… Τώρα όμως ο κόμπος έφτασε με ταξί στον… Έβρο! Δεν ήξεραν ότι, οι έτεροι είναι συμπαθείς αλλά οι… ημέτεροι απείρως συμπαθέστεροι. Δεν ήξεραν… Δεν ήξεραν… Δεν ήξεραν…

 

Μέχρι που, ίσως, μάθουν ή έμαθαν... Αν θέλεις να μάθεις πραγματικά κάποιον -βλ. Experiment Zimbardo, Stanford, 1971- δώσε του ΕΞΟΥΣΙΑ! Από αυτή την οπτική δεν τα καταφέρατε και άσχημα -σε σχέση με... προηγούμενους-, ούτε ένα χρόνο διακυβερνήσεως δεν έχετε συμπληρώσει… και τελειώνει και το Καρναβάλι!

 

 

 

Πηγή εικόνας: Screen shot από την ταινία Eyes Wide Shut, των Stanley Kubrick και Raphael Frederick, 1999