Δ.Ε.Θ. (Διεθνής Έκθεση -των- Θα…)

«Γράφημα…Χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (13/9/2020), του Νίκου Ανδρείου

Δ.Ε.Θ. (Διεθνής Έκθεση -των- Θα…)

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) -από την 3η Οκτωβρίου του 1926 που έγιναν τα εγκαίνιά της- μετρά αδιάκοπα,  σχεδόν, εννέα και πλέον δεκαετίες ζωής -με εξαίρεση την περίοδο του πολέμου-, εντός του "Ιστορικού, Κοινωνικοπολιτικού, Εμπορικού και Επιχειρηματικού" χρόνου της Ελλάδος. Από την 28η Απριλίου του 1925, που υπέβαλε την αίτησή του ο οραματιστής της Νικόλαος Γερμανός (Καθηγητής Ζωολογίας Παν. Θεσσαλονίκης, Βουλευτής) στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο μύλο της Εκθέσεως.

Ο Νικόλαος Γερμανός διείδε τη μέγιστη αναγκαιότητα λειτουργίας, ενός Διεθνούς "Εμπορικού και Επιχειρηματικού Φορέα", που θα συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Οικονομίας –της καθημαγμένης και τότε Ελλάδος-, της Ανάπτυξης,  του Εμπορίου, της Τεχνογνωσίας και  των Εξαγωγών της Χώρας μας. Το αξιοσημείωτο είναι, πως… τα κατάφερε! Η Δ.Ε.Θ. άνθισε, μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε, όχι μόνο εγχώρια αλλά πανευρωπαϊκά, εν τέλει παγκόσμια. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου.*

Από το 1999 που έγινε η διάσπαση του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα σε Δ.Ε.Θ. και HELEXPO, μέχρι την συνένωσή τους και πάλι σε έναν Φορέα -μία Εταιρεία-, η Δ.Ε.Θ ξέπεσε από Διεθνής Έκθεση που ήταν,  σε κακέκτυπο "Jurassic Park" πολιτικών δεινοσαύρων, που βρίσκουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να εκπέμψουν την ανερυθρίαστη στωμυλία των… "ΘΑ " τους! Των ψεμάτων -δηλαδή- που έχουν το θράσος και τη μικρότητα, μικροί οι ίδιοι, να θεωρούν σαν «προϊόντα» προς… εξαγωγή!

Κούλη, Αλέξη και λοιποί Ψευτοτυραννόσαυροι της "μάσκας" -γενικώς...-, καλύτερα αποσυρθείτε πριν την… παράσταση, το Hollywood κείται μακράν… από την κόλαση απέχετε λιγότερο!

 

*Κείμενο με πλάγια γραφή, πηγή: www.wikipedia.org

Πηγή φωτογραφίας: www.helexpo.gr

 


Η Παρούσα δημοσίευση προστατεύεται από την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων! Απαγορεύεται η έντυπη αναδημοσίευσή της, συνολικά ή επί μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια του Συντάκτη της. Οποιαδήποτε ηλεκτρονική αναδημοσίευση οφείλει να αναφέρει ρητά το Site-Blog: www.nikosandreios.com και τον εκάστοτε Συντάκτη της δημοσίευσης.