Πίσω ολοταχώς…

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2020    

«Γράφημα...χρόνου»

 

Πίσω ολοταχώς…

 

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (13/12/2020), του Νίκου Ανδρείου

 

Μεγάλη η λύπη, η οδύνη και ο πόνος για τον κόσμο που (μετα)μορφώνεται μπροστά στα μάτια μου, στα μάτια μας! Δεν είναι ο covid-19, δεν είναι τα εμβόλια η «εμβόλια», δεν είναι οι παντελώς ανίκανες και κατάβαθα απάνθρωπες Κυβερνήσεις των περισσότερων Χωρών της υφηλίου, δεν είναι οι εκασταχού αδηφάγοι κερδοσκόποι -Πολυεθνικές εταιρείες, Μ.Μ.Ε. κλπ.-! Όλα αυτά… θα ήταν «αφορμές», δευτερεύουσες δυνάμεις του «σκότους» που θα μπορούσαν να αντιπαλευτούν, να νικηθούν, να εκλείψουν… Είναι που δεν θέλουμε να απλοποιήσουμε και να κάνουμε ανθρωπινότερη: τη ζωή μας, τις -επιφαντικές- «ανέσεις» μας, την δήθεν πρόοδό μας, την τεχνολογική μας επάρκεια στη… «δουλικότητα» μέσω της εναρμόνισης με τη νέα εποχή και το «πολιτικώς ορθό». Είναι που κοιτάμε, μα δεν βλέπουμε -κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό και τις πραγματικές ανάγκες του-...

 

Πως φτάσαμε μέχρις εδώ; Τις πταίει; Γιατί τώρα; Γιατί σε μας; Ας απαντήσει καθείς μόνος του! Χορτάσαμε «προφήτες» τόσο πολύ, που πλέον ξερνάμε «σωτήρες»!

 

Πίσω ολοταχώς…

 

Για εμένα, η μόνη λύση είναι το “Πίσω ολοταχώς…”. Θα μου πεις -Ναι! Εσύ που με διαβάζεις τούτη τη στιγμή-: «Δηλαδή, τι να κάνουμε;» και εγώ θα σου απαντούσα: Η δυνατόν, να φτιάξουμε ένα ξύλινο σπιτάκι, ο καθένας, κάπου στο...πουθενά, χωρίς ρεύμα, χωρίς router/modem, χωρίς λογαριασμούς, χωρίς «φτιασίδια», χωρίς περιττές ανέσεις, χωρίς τηλεόραση και με: Τους ανθρώπους που μας αγαπούν και τους αγαπάμε, με πολλά βιβλία,με ένα πικάπ -που θα έπαιζε την 6η συμφωνία του Gustav Mahler και όχι μόνο-, τζάκι, μία γεννήτρια, ένα πηγάδι -ιδανικά ρυάκι- και γενικώς... τα χρειώδη για να μην καταστεί «αχρείαστη» η ζωή μας! Και τότε… πιθανότατα εσύ θα μου έλεγες: «Και ῾συ από όλα αυτά τι έχεις κάνει; Τι έχεις πραγματοποιήσει;», θα απαντούσα: «ΤΊΠΟΤΑ από αυτά! Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω τι θέλει η Ψυχή μου -και κάποτε θα γίνουν-! Αλήθεια εσύ ξέρεις; Τολμάς να ξέρεις;».

 

Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε”*

 

 

 

 

 

*Νίκος Καζαντζάκης

Πηγή Φωτογραφίας: https://bit.ly/37WaKIS