“Εντολή”…!

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2021    

Γράφημα...χρόνου

 

Εντολή”…!

 

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (21-11-2021), του Νίκου Ανδρείου

 

Δεν ξέρω τι κίνησε τα βήματά μου, τι φτέρωσε την Ψυχή μου, τι φώτισε την αλλοτινή λαχτάρα... Αυτήν που με περιέβαλλε, όταν δεκαετίες πριν, πρωτάγκιζα το εξώφυλλο του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου "Εντολή" -Αχ... αγαπημένη μου «γιαγιά των γραμμάτων» Διδώ, πέμψε το χάδι σου, το στοργικό, στα «εγγόνια» σου· το έχουμε τόσο ανάγκη!-. Το μόνο που ξέρω είναι ότι στα τόσα χρόνια, η “Εντολή” -όπως της Διδούς- ήταν πάντα σε ράφι μεσιανό στη βιβλιοθήκη μου, έτσι για να τα αγγίζει η ανεπαίσθητη ματιά μου καθώς περνάω από δίπλα -σαν από φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων-, σε πρώτη ζήτηση για την ώρα ανάγκης(!)· ούτε σε ράφι χαμηλό -δεν πρέπει σε τούτα τα βιβλία να σκύβεις για να τα πιάσεις- μα ούτε και σε ράφι ταβανίσιο -αν δεν τα «φτάνεις» με κάποιον τρόπο φυσικό και χρειάζεσαι «σκάλα» καλύτερα άστα για χέρι κατάλληλο, μην τα διαβάζεις-. Και μάλλον… ήρθε η ώρα της ανάγκης! Να’ μαι μπροστά, σχεδόν σε στάση προσοχής, στο ράφι. Πήρα το βιβλίο στα χέρια μου ακραγκίζοντας και μυρίζοντάς το, σαν την πρώτη φορά…

 

Όσο διάβαζα… και διέτρεχα τις σελίδες του σχεδόν «λυσασμένα», αναρωτήθηκα, φωναχτά «Μα τί μου συμβαίνει;»

Δεν άργησα να αποκρυσταλλώσω αυτό που δεν ήθελα να παραδεχτώ, αν και το γνώριζα. Έψαχνα μία λύση εφικτή που θα μπορούσε να με βγάλει, ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ, από αυτόν τον ιδιότυπο «εμφύλιο» που ζούμε! Απο αυτόν τον υγειονομικό διχασμό που κατατρώει τα σπλάχνα της Χώρας μας, από αυτήν τη μιζέρια, από το «δόγμα» του απολύτως και ακρίτως σωστού!!!

 

Ένα φταίει… που αν αντιστραφεί είναι και η λύση:

 

Δεν είδα γύρω μου να σέβεται κανείς τον άνθρωπο. Είδα να σέβονται τον πλούτο, τη δύναμη, την εξουσία, τη μοχθηρία, την ατιμία”

Διδώ Σωτηρίου

 

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/3oT2Ybg