Μετά… θα γκαρίξει το γαϊδούρι!

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2023    

Μετά… θα γκαρίξει το γαϊδούρι!

 

Χρονογράφημα 5ης Μαΐου του2023, του Νίκου Ανδρείου

 

Αναντίρρητα, από τα πιο κακοποιημένα τετράποδα ζώα, της κατηγορίας των ιπποειδών, είναι τα συμπαθή γαϊδούρια -τα άλογα «υπερέχουν» και τα μουλάρια συνήθως… «παραθεωρούνται»-! Δεν είναι μόνο οι συνθήκες που συχνά διαβιούν, η σκληρή εργασία που «προσφέρουν» διά της… πειθούς των ιδιοκτητών τους, η συνήθως ελλειμματική τροφή & φροντίδα τους· επιπλέον… πλανάται... επί των κεφαλών τους και ο πέρα για πέρα άδικος ονειδισμός της συσχέτισής τους με κάποια, “άλλα”, δίποδα ζώα που επισήμως καλούνται “άνθρωποι”! Εξ’ ού και οι φράσεις «Μεγαλύτερο γαϊδούρι από αυτόν/αυτήν δεν υπάρχει!», «Τι λες βρε γαϊδούρι;», «Τι ψάχνεις; ο άνθρωπος είναι γαϊδούρι» κ.ο.κ. .


 

Διάγοντας τις τελευταίες ημέρες της πιο άθλιας -πολλαχώς...- , κατ’ εμέ, προεκλογικής περιόδου που έχω ζήσει ως ενεργός πολίτης -έχων το Συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι-, έχω την ισχυρή αίσθηση/εντύπωση που καθίσταται βεβαιότητα, ότι, έτσι μας βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζητούν/διεκδικούν την ψήφο μας, σαν ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ!!!

Σαν γαϊδούρια που θα πρέπει να πεισθούν ότι η γαϊδουρινή ζωή που μας πρόσφεραν, μας προσφέρουν και ευαγγελίζονται να μας προσφέρουν ξανά και ξανά… είναι το καλύτερο που μπορούν και τελικά αυτό που μας ΑΞΙΖΕΙ! Σε τ(ρ)ελική ανάλυση γαϊδούρια είμαστε δεν μπορούμε να έχουμε και πολλές απαιτήσεις…


Το να ζητάμε ένα ζεστό -χωρίς υγρασία ή αφόρητη ζέστη- «παχνί» και καλή τροφή είναι πολυτέλεια! Το να αξιώνουμε περίθαλψη και φάρμακα για τη ματωμένη μας ράχη/πόδια από τα ασήκωτα βάρη που μας φορτώνουν να σηκώνουμε στα «καλντερίμια» τους, είναι… πολυέξοδη υπερβολή! Το να επιθυμούμαι να είμαστε, έστω… “εκπαιδευμένα γαϊδούρια”, είναι… μία μη συμφέρουσα ουτοπία! Το να διεκδικούμε να γερνάμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε αξιοπρεπέστερα… είναι παντελώς άσκοπο -όταν το γαϊδούρι δεν προσφέρει «εκτελείται» ή θανατώνεται αργά και βασανιστικά, μόνο ΤΟΥ-!

 

Τελικά, ωστόσο, το να καταστίσουμε σαφές ότι δεν είμαστε γαϊδούρια και δεν επιτρέπουμε, πλέον, να μας συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο… είναι στο χέρι μας -διά της ψήφου!-… για την ακρίβεια… στο πόδι μας…

 

Έχεις φάει κλωτσιά από... ΓΑΙΔΟΥΡΙ;