ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ “Διακοπές στο Porto-Salta”
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διακοπές στο Porto-Salta του Άγγελου Πυριόχου, στο θέατρο “Από Κοινού”
Του Νίκου Ανδρείου
Η Επιθεώρηση, αν και ως θεατρικό είδος θα μπορούσε να θεωρηθεί -διασταλτικά- “βραχύβια” -δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 19ου Αιώνα, με φερόμενη ως 1η παράσταση, του είδους, την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 στη θεατρική σκηνή του “Νέου Φαλήρου” και με έργο το “Ζήτω η Ελλάς”- σε σχέση με την ιστορική πορεία του Θεάτρου στα βάθη των Αιώνων από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, έχει αγαπηθεί όσο λίγα είδη και αυτό, γιατί, τα ιδιοσυστασιακά στοιχεία της εναρμονίζονται σαν να είναι “σαρξ εκ της σαρκός” του Ελληνικού λαού(!). Οι εναλλαγές των πράξεων (που παραπέμπει στο Θυμικό), η Μουσική, τα τραγούδια, ο Χορός και κυρίως η Σάτιρα θέλγουν και ψυχαγωγούν το κοινό που ακόμα και σήμερα ανταποκρίνεται θετικά σε αυτό το θεατρικό είδος -αν και βρίσκεται σε κάμψη σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες-.
Ο Άγγελος Πυριόχος είναι έμπειρος γραφιάς -το λέω με τιμητική διάθεση- και “υπουργός” του λόγου· η επιθεώρησή του “Διακοπές στο Porto Salta” είναι ένα σύγχρονα καλογραμμένο έργο που σέβεται τις “ρίζες” του παρελθόντος θέλοντας να αποτελέσει εξελιγμένη συνέχειά του…! Πετυχαίνει: να στηλίτευση... αλλά και να ευχαριστήσει, να επισημάνει τα κακώς κείμενα του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι αλλά και να ελαφρύνει -τους θεατές- από τη ζοφερή πραγματικότητα, να μνησθεί του παρελθόντος χωρίς να ακυρώνει το μέλλον, να σατιρίσει με χειρουργική κυνικότητα χωρίς να εκλείπει η ευαισθησία! “Ένσταση” υποσημειώνω σε σχέση με την αχρείαστη κατ’ εμέ βωμολοχία, που, ωστόσο, δεν ήταν ενοχλητική.
[...]έχει τη δομή της παλιάς επιθεώρησης αλλά είναι κάπως σαν new entry από την πίσω πόρτα. Έχει ζωντανή μουσική αλλά δεν έχει μπαλέτο. Ο Θίασος είναι από μόνος του τα Loli Bergere αλλά λίγο πιο λωλοί. Έχει σκηνικά τεραστίων διαστάσεων αλλά δυστυχώς δεν χώρεσαν στην σκηνή και τα έδωσαν σε άλλους πτωχούς θιάσους. Η υπόθεση αυτής της επιθεώρησης είναι μια σκοτεινή υπόθεση. Τόσο σκοτεινή που ούτε τα κανάλια, ούτε η αντιτρομοκρατική, ούτε καν ο πρωθυπουργός που δεν θα ξέρουμε ακόμα ποιος εξελέγη... την αντελήφθησαν. Επίσης που είναι αυτό το εξωτικό Porto-Salta; Είναι νησί ; Είναι ευχή; Και γιατί πήγαν εκεί διακοπές; Πήγαν αυθορμήτως ή μήπως έπιασε η ευχή άλλων.[...](Πηγή: Από Κοινού Θέατρο)
Συντελεστές
Η Ελένη Γερασιμίδου σκηνοθετεί έχοντας ως κέντρο βάρους την αμεσότητα, την αφαίρεση κάθε “περιττού” και την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη διάδραση/επικοινωνία των Ηθοποιών με το κοινό με παιγνιώδη διάθεση. Ο Φίλιππος Παχνιστής με τη μουσική του (σε στίχους του Άγγελου Πυριόχου) συνοδεύει πολύ ευχάριστα το ταξίδι μας στο Porto Salta, ενώ τα ”ανύπαρκτα” σκηνικά δίνουν περισσότερο χώρο και χρώμα στις χορογραφίες των “ταξιδιωτών” με τα άνετα και όμορφα κοστούμια τους, σε επιμέλεια του “Από Κοινού”. Οι φωτισμοί του Γιώργου Ζιώγαλα κρίνονται επαρκείς και αρμονικοί.
Για τους Ηθοποιούς μόνο καλά λόγια έχω να πω… εκφράζοντας τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου! Ελέω πρεμιέρας… υπήρξαν “αστοχίες” και λάθη· ποιος νοιάζεται, ωστόσο, πράγματι, για αυτά… όταν φεύγει από μία παράσταση και δη επιθεώρηση ουσιωδώς προβληματισμένος, ψυχαγωγημένος και κυρίως γεμάτος χαρά(!) που τόσο λείπει από την αλγεινή εποχή μας; Εξάλλου, το Θέατρο είναι “μίμηση κόσμου” υπό το καλειδοσκοπικό πρίσμα και την αναμορφωτική συνθήκη που προσφέρει η Τέχνη! Φιλόφρονες ευχαριστίες και στην Μαρίνα Ρούσσου που παίζει πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Εν κατακλείδι, προτείνω ανεπιφύλακτα να ταξιδέψετε για “Διακοπές στο Porto Salta” με σκαρί το “Από κοινού” θέατρο αν αγαπάτε την Α-λήθεια, τη Δικαιοσύνη, τη Χαρά και τη Ζωή! “Εαυτούληδες”, βολεμένοι και “οσφυοκάμπτες” ας πάνε “διακοπές” αλλού...
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενα: Άγγελος Πυριόχος
Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου
Μουσική σύνθεση τραγουδιού παράστασης: Φίλιππος Παχνιστής (σε στίχους
Άγγελου Πυριόχου)
Σκηνικά-Κοστούμια: Από Κοινού
Χορογραφίες: Από Κοινού
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Βάλια
Τζιτζικάκη
Πιάνο: Μαρίνα Ρούσσου
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Βοηθός σκηνοθέτη- γραφιστικά: Κωνσταντίνος Καραγάνης
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας